Nekklachten: oorzaak en wat kunt u er zelf aan doen

Nekklachten: oorzaak en wat kunt u er zelf aan doen

Veel mensen zijn bekend met nekklachten. Bij de één zijn deze klachten niet meer dan een wat stijf of vastzittend gevoel. Bij de ander zijn de spieren in de nek pijnlijk en kan het bewegen van het hoofd moeizaam en kan ook dit pijnlijk zijn. Soms gaan nekklachten gepaard met hoofdpijn, wat in wisselende mate kan voorkomen.
 

Waar komen neklachten vandaan?

Om te begrijpen waar een klacht precies vandaan komt, is het belangrijk te kijken naar diverse factoren, zoals wat voor werk doe je, doe je aan sport en zo ja wat voor sport, zijn er grote veranderingen in je leven geweest zoals een verhuizing of heb je plots iets gedaan wat je anders nooit doet, zoals het pafond witten, in de tuin werken etc. Ook kan de (werk) houding een rol spelen. Kort gezegd is er vaak niet één oorzaak, maar is er een combinatie aan factoren, waarvan een groot aantal zelf te beïnvloeden zijn. Bij twijfel is het natuurlijk verstandig om even bij een arts, langs te gaan zodat u zeker weet dat er niet een erge oorzaak aan uw klachten ten grondslag ligt.
 

Wat kun je er zelf aan doen?

Bij nekklachten kun je zelf het één en ander doen. Om goed te kijken wat dit is, is het, het handigst om dit te overleggen met iemand met kennis van zaken zoals een massagetherapeut of een fysiotherapeut. Maar zelf kunt u ook aan de slag, zo kunt u bij veel eenzijdige belasting geregeld even lekker met het hoofd en de schouders bewegen. Zoals de kin op de borst te leggen, de oren op de schouders te leggen, over de schouder heen kijken en de schouders optrekken, de spanning in de nekspieren te voelen en vervolgens deze spanning los te laten door de schouders te laten zakken. Door de rug, nek en schouderspieren te versterken is het mogelijk uw houding te verbeteren en de klachten te verminderen. Daarnaast is geregeld even rust nemen ook erg belangrijk, aangezien de nekspieren vaak 1 van de eerste spieren zijn die reageren op drukte en stress. En prima sensor om te weten hoe u in uw vel zit. Een lekker massage om de spieren even te ontspannen en knopen aan te pakken, kan een goede manier zijn om de klachten te verlichten. Veel mensen hebben veel baat bij regelmatige massage. Door echter te kijken naar de onderliggende oorzaken kan er vaak veel meer bereikt worden. Tijdens een therapeutische massage worden naast de spieren, de huid en de gewrichten indien nodig meegenomen en heeft de behandeling nog meer effect.

Naast de bovengenoemde manieren die je zelf kunt doen er er natuurlijk veel meer dingen waar je baat bij kunt hebben, zoals yoga en meditatie. Dit is echter per persoon heel verschillend.