Artikelen


Hier plaatsen wij geregeld een artikel over massage, gezondheid, klachten, ontspanning, holistische visie e.d.  

Wij wensen u veel leesplezier toe

 

Bindweefsel en fascia

Je hoort er steeds vaker over over de term fascia. Vroeger werd de term bindweefselmassage veel gebruikt, maar dit was eigenlijk een vorm van massage die nogal eens als zweverig werd gezien. Er werd hierbij al een connectie gemaakt tussen bepaalde delen van de rug en organen. Waarbij er dus al kennis was dat de pijn niet altijd wordt gevoeld waar het vandaan komt.

Tegenwoordig wordt steeds vaker de term fascia gebruikt en wordt dit ook regelmatig gezien als het grootste orgaan in ons lijf. Bindweefsel en fascia zijn dus hetzelfde. Deep-tissue, wat ook een moderne term is, wordt ook vaak gebruikt om bindweefsel of fascia te benoemen. Daarnaast klinkt het natuurlijk heel mooi, maar is eigenlijk ook weer gewoon bindweefsel of fascia massage. al zit er wel een verschil in massage techniek.

 

Maar wat is het dat bindweefsel of fascia nu precies? Het is eigenlijk al het weefsel dat tussen onze spieren zit en eigenlijk ons hele lijf met elkaar verbindt. Als je weleens een schouderkarbonade o.i.d. eet, kun je dit mooi zien zitten. Het is het vliesje dat om het vlees zit en er ook doorheen loopt. Zo zit dat ook in ons lijf, het verbindt letterlijk diverse spieren maar ook organen aan elkaar. Zo kan het dus dat je na een buikoperatie last krijgt van je nek. (hier spelen overigens ook zenuwen een rol mee, maar dat is voor hier wat ingewikkeld). Daarnaast kun je stijfheid in je rug hebben en dit ook ook van invloed is op de nek, hoofd en soms zelf je kuiten of andersom. Ons fascia op bindweefsel kan dus een verklaring geven waarom je dus soms tijdens een massage ergens anders wat voelt ontspannen of reageren dan waar er gemasseerd wordt. 

 

Soms voelt het bindweefsel als een soort van korset op bijvoorbeeld een rug en pas als het bindweefsel losser is, kun je beter bij de spieren komen. Mensen zeggen letterlijk dat ze losser in hun vel zitten of weer meer ruimte ervaren. 

 

Over bindweefsel en hoe dit door het lijf loopt is echt nog veel meer te vertellen. Ook over de holistische visie hierop. Wellicht komt dat een andere keer. 

 

Bij Paul en Ina kun je voor een bindweefselmassage terecht. Hilde en Ryoka maken soms gebruik van de soft cups waarbij je dit ook losser maakt,

 

 

Veel mensen denken bij een ontspannende massage aan een wat zachtere massage en bij
klachtgericht juist wat harder en pijnlijk.
Soms klopt dat, maar dat hoeft niet altijd.


Er zijn mensen die juist ontspannen van een stevige massage. Een ontspannen massage is
dus niet altijd zacht. Het kan soms als je het nog niet weet, best leuk zijn om dat eens te
onderzoeken. Wat heeft jouw lijf nou nodig om te ontspannen? Snel of juist langzaam? Veel
drukpunten of juist niet en vind je pijn juist prettig of juist niet. Dat is echt voor iedereen
anders en kan zelfs ook op het ene moment anders zijn dan een ander moment. Actief bezig
zijn is trouwens ook een goede manier om te ontspannen, want na inspanning volgt
ontspanning.
Voor sommige mensen is eerst sporten of lekker wandelen, een dansje door het huis oid.
heel fijn om voor een massage te doen.


Daarna is je lijf lekker moe en tevreden en kan het goed uitrusten.
Maar goed zoals gezegd er is niet 1 ding dat voor iedereen altijd werkt. Ons lijf is altijd een
beetje anders en ook geen mens is hetzelfde dus het blijft een beetje experimenteren.
Heb je moeite met ontspannen. Dat kan gewoon in je natuur liggen, of b.v omdat je een
burn-out hebt, Long covid of als je snel overprikkeld bent. Dan is vaak een wat rustigere
massage die langzaam opbouwt aan te raden. Dit omdat een zenuwstelsel er langer over
doet om tot rust te komen en ook eerder in paniek schiet. Mocht hier meer over willen weten
kun me bellen.


Zit je juist lekker in je vel en kun je de hele wereld aan. Dan kan juist ene stevigere massage
heel prettig zijn. Of in ieder geval kan je lijf het dan aan.
Wil je meer weten of een persoonlijke advies. stuur een mailtje of bel me.
Volgende keer zal ik kijken of ik iets kan vertellen over juist stevig of zacht bij klachten.

Veel mensen zijn bekend met nekklachten. Bij de één zijn deze klachten niet meer dan een wat stijf of vastzittend gevoel. Bij de ander zijn de spieren in de nek pijnlijk en kan het bewegen van het hoofd moeizaam en kan ook dit pijnlijk zijn. Soms gaan nekklachten gepaard met hoofdpijn, wat in wisselende mate kan voorkomen.
 

Waar komen neklachten vandaan?

Om te begrijpen waar een klacht precies vandaan komt, is het belangrijk te kijken naar diverse factoren, zoals wat voor werk doe je, doe je aan sport en zo ja wat voor sport, zijn er grote veranderingen in je leven geweest zoals een verhuizing of heb je plots iets gedaan wat je anders nooit doet, zoals het pafond witten, in de tuin werken etc. Ook kan de (werk) houding een rol spelen. Kort gezegd is er vaak niet één oorzaak, maar is er een combinatie aan factoren, waarvan een groot aantal zelf te beïnvloeden zijn. Bij twijfel is het natuurlijk verstandig om even bij een arts, langs te gaan zodat u zeker weet dat er niet een erge oorzaak aan uw klachten ten grondslag ligt.
 

Wat kun je er zelf aan doen?

Bij nekklachten kun je zelf het één en ander doen. Om goed te kijken wat dit is, is het, het handigst om dit te overleggen met iemand met kennis van zaken zoals een massagetherapeut of een fysiotherapeut. Maar zelf kunt u ook aan de slag, zo kunt u bij veel eenzijdige belasting geregeld even lekker met het hoofd en de schouders bewegen. Zoals de kin op de borst te leggen, de oren op de schouders te leggen, over de schouder heen kijken en de schouders optrekken, de spanning in de nekspieren te voelen en vervolgens deze spanning los te laten door de schouders te laten zakken. Door de rug, nek en schouderspieren te versterken is het mogelijk uw houding te verbeteren en de klachten te verminderen. Daarnaast is geregeld even rust nemen ook erg belangrijk, aangezien de nekspieren vaak 1 van de eerste spieren zijn die reageren op drukte en stress. En prima sensor om te weten hoe u in uw vel zit. Een lekker massage om de spieren even te ontspannen en knopen aan te pakken, kan een goede manier zijn om de klachten te verlichten. Veel mensen hebben veel baat bij regelmatige massage. Door echter te kijken naar de onderliggende oorzaken kan er vaak veel meer bereikt worden. Tijdens een therapeutische massage worden naast de spieren, de huid en de gewrichten indien nodig meegenomen en heeft de behandeling nog meer effect.

Naast de bovengenoemde manieren die je zelf kunt doen er er natuurlijk veel meer dingen waar je baat bij kunt hebben, zoals yoga en meditatie. Dit is echter per persoon heel verschillend.

Wordt jij ook wel eens wakker van een pijnlijke kramp in de je kuiten? Erg vervelend en vaak is er weinig aan te doen. Er zijn wel adviezen en theorieën, maar niet elk advies is even goed onderbouwt en het is vaak ook even zoeken wat bij jou helpt.

Gelukkig is er nieuw wetenschappelijk bewijs dat stretchen goede resultaten oplevert. En het fijne aan deze methode is dat het je maar 3 minuten per dag kost.
 

De oefeningen

Het gaat om 3 stretchoefeningen die allemaal 3x 10 seconden worden vastgehouden tussendoor wordt er 10 seconden rust gehouden.

De eerste oefening is het rekken van de tricpes surea. De tweede oefening is de stretch van de hamstring en de laatste oefening is een zittende stretch van kuiten en hamstrings. Een uitleg van de oefeningen kun je onderaan dit artikel vinden.

Als je niet zeker weet hoe de oefeningen moeten of dat ze wel geschikt zijn voor jou neem dan contact op met een fysiotherapeut of massagetherapeut die verstand van spieren en rekken heeft.
 

Andere adviezen die mogelijk kunnen helpen:

Omdat andere adviezen ook kunnen helpen, zijn deze hieronder ook benoemd.

  • Drink voldoende vocht. Een (paar) extra glaz(en) water is vaak al voldoende
  • Kijk eens naar je eetpatroon, krijg je alle voedingstoffen binnen? Een tekort b.v. aan eiwitten kan kramp veroorzaken. Een bakje kwark kan helpen.
  • Zorg voor een goede balans tussen rust en activiteit. Teveel beweging of te weinig kan zorgen voor een disbalans in de spieren die kramp kunnen veroorzaken.

Een massage lost niet gelijk het probleem op, maar na een nacht met kramp kan massage er wel voor zorgen dat het pijnlijke vermoeide gevoel sneller verdwijnt. Daarnaast zorgt massage voor een goede doorbloeding en ontspannen spieren wat een positieve bijdrage kan leveren.
 

Beschrijving van de oefeningen

Rekoefening voor de triceps surea
Deze beschrijving is voor het rekken van de rechter kuitspier. Ga rechtop staan. Maak met je linkervoet een stap naar voren. Hierbij zorg je dat de rechterhak net niet van de vloer los komt. Je rechterknie blijft gestrekt. Verplaats nu je lichaamsgewicht langzaam naar voren totdat je een rek voelt. De rechterhak blijft de vloer raken.

Rekoefening voor de hamstring
Deze beschrijving is voor het rekken van de rechter kuitspier. Ga rechtop staan. Leg je rechterbeen met gestrekte knie op ee stoel. Je linkerbeen blijft gebogen. Steun met je handen op het likerbeen. Leun nu naar voren totdat je een rek voelt in je rechterbeen.

Zittende rekoefening voor de hamstrings
Ga op de grond zitten met gestrekte knieën. Je voeten liggen naast elkaar en je tenen staan omhoog. Wijs met je vingers naar voren totdat je een rek voelt. Probeer je rug recht te houden.