Artikelen


Hier plaatsen wij geregeld een artikel over massage, gezondheid, klachten, ontspanning, holistische visie e.d.  

Wij wensen u veel leesplezier toe

Veel mensen zijn bekend met nekklachten. Bij de één zijn deze klachten niet meer dan een wat stijf of vastzittend gevoel. Bij de ander zijn de spieren in de nek pijnlijk en kan het bewegen van het hoofd moeizaam en kan ook dit pijnlijk zijn. Soms gaan nekklachten gepaard met hoofdpijn, wat in wisselende mate kan voorkomen.
 

Waar komen neklachten vandaan?

Om te begrijpen waar een klacht precies vandaan komt, is het belangrijk te kijken naar diverse factoren, zoals wat voor werk doe je, doe je aan sport en zo ja wat voor sport, zijn er grote veranderingen in je leven geweest zoals een verhuizing of heb je plots iets gedaan wat je anders nooit doet, zoals het pafond witten, in de tuin werken etc. Ook kan de (werk) houding een rol spelen. Kort gezegd is er vaak niet één oorzaak, maar is er een combinatie aan factoren, waarvan een groot aantal zelf te beïnvloeden zijn. Bij twijfel is het natuurlijk verstandig om even bij een arts, langs te gaan zodat u zeker weet dat er niet een erge oorzaak aan uw klachten ten grondslag ligt.
 

Wat kun je er zelf aan doen?

Bij nekklachten kun je zelf het één en ander doen. Om goed te kijken wat dit is, is het, het handigst om dit te overleggen met iemand met kennis van zaken zoals een massagetherapeut of een fysiotherapeut. Maar zelf kunt u ook aan de slag, zo kunt u bij veel eenzijdige belasting geregeld even lekker met het hoofd en de schouders bewegen. Zoals de kin op de borst te leggen, de oren op de schouders te leggen, over de schouder heen kijken en de schouders optrekken, de spanning in de nekspieren te voelen en vervolgens deze spanning los te laten door de schouders te laten zakken. Door de rug, nek en schouderspieren te versterken is het mogelijk uw houding te verbeteren en de klachten te verminderen. Daarnaast is geregeld even rust nemen ook erg belangrijk, aangezien de nekspieren vaak 1 van de eerste spieren zijn die reageren op drukte en stress. En prima sensor om te weten hoe u in uw vel zit. Een lekker massage om de spieren even te ontspannen en knopen aan te pakken, kan een goede manier zijn om de klachten te verlichten. Veel mensen hebben veel baat bij regelmatige massage. Door echter te kijken naar de onderliggende oorzaken kan er vaak veel meer bereikt worden. Tijdens een therapeutische massage worden naast de spieren, de huid en de gewrichten indien nodig meegenomen en heeft de behandeling nog meer effect.

Naast de bovengenoemde manieren die je zelf kunt doen er er natuurlijk veel meer dingen waar je baat bij kunt hebben, zoals yoga en meditatie. Dit is echter per persoon heel verschillend.

Wordt jij ook wel eens wakker van een pijnlijke kramp in de je kuiten? Erg vervelend en vaak is er weinig aan te doen. Er zijn wel adviezen en theorieën, maar niet elk advies is even goed onderbouwt en het is vaak ook even zoeken wat bij jou helpt.

Gelukkig is er nieuw wetenschappelijk bewijs dat stretchen goede resultaten oplevert. En het fijne aan deze methode is dat het je maar 3 minuten per dag kost.
 

De oefeningen

Het gaat om 3 stretchoefeningen die allemaal 3x 10 seconden worden vastgehouden tussendoor wordt er 10 seconden rust gehouden.

De eerste oefening is het rekken van de tricpes surea. De tweede oefening is de stretch van de hamstring en de laatste oefening is een zittende stretch van kuiten en hamstrings. Een uitleg van de oefeningen kun je onderaan dit artikel vinden.

Als je niet zeker weet hoe de oefeningen moeten of dat ze wel geschikt zijn voor jou neem dan contact op met een fysiotherapeut of massagetherapeut die verstand van spieren en rekken heeft.
 

Andere adviezen die mogelijk kunnen helpen:

Omdat andere adviezen ook kunnen helpen, zijn deze hieronder ook benoemd.

  • Drink voldoende vocht. Een (paar) extra glaz(en) water is vaak al voldoende
  • Kijk eens naar je eetpatroon, krijg je alle voedingstoffen binnen? Een tekort b.v. aan eiwitten kan kramp veroorzaken. Een bakje kwark kan helpen.
  • Zorg voor een goede balans tussen rust en activiteit. Teveel beweging of te weinig kan zorgen voor een disbalans in de spieren die kramp kunnen veroorzaken.

Een massage lost niet gelijk het probleem op, maar na een nacht met kramp kan massage er wel voor zorgen dat het pijnlijke vermoeide gevoel sneller verdwijnt. Daarnaast zorgt massage voor een goede doorbloeding en ontspannen spieren wat een positieve bijdrage kan leveren.
 

Beschrijving van de oefeningen

Rekoefening voor de triceps surea
Deze beschrijving is voor het rekken van de rechter kuitspier. Ga rechtop staan. Maak met je linkervoet een stap naar voren. Hierbij zorg je dat de rechterhak net niet van de vloer los komt. Je rechterknie blijft gestrekt. Verplaats nu je lichaamsgewicht langzaam naar voren totdat je een rek voelt. De rechterhak blijft de vloer raken.

Rekoefening voor de hamstring
Deze beschrijving is voor het rekken van de rechter kuitspier. Ga rechtop staan. Leg je rechterbeen met gestrekte knie op ee stoel. Je linkerbeen blijft gebogen. Steun met je handen op het likerbeen. Leun nu naar voren totdat je een rek voelt in je rechterbeen.

Zittende rekoefening voor de hamstrings
Ga op de grond zitten met gestrekte knieën. Je voeten liggen naast elkaar en je tenen staan omhoog. Wijs met je vingers naar voren totdat je een rek voelt. Probeer je rug recht te houden.